Созопол

Созопол е най-старият български град на черноморското крайбрежие. Той е не само един от най-красивите курорти, но и най-добрия избор за романтиците и любителите на античното. Созопол е любимо място за отдих през лятото на български и чуждестранни туристи. Градът е разположен на скалист полуостров, едва на 35 км от Бургас.

Старият Созопол е архитектурен резерват. Преобладаващата част от сградите са построени през XIX век дървени рибарски къщички. Сред архитектурните забележителности на Стария Созопол се отличава разположената на малкия остров Свети Кирик сграда на рибарското училище.

Созопол е известен с белите си пясъчни плажове и романтична атмосфера. Централният плаж на Созопол е разположен в старата част на града, а плажът „Хармани” – в новата част. В близост са разположени и няколко къмпинга. Най-популярни сред тях са „Каваци” и „Смокиня”, които се намират на чисти, тихи и широки плажове. Сред най-посещаваните къмпинги са още „Градина” и „Златна рибка”.

Интересни факти:

  • 60-годишен булевард и парк до морето съединяват старата и новата част на Созопол. Там задължително обърнете внимание на мемориалната арка с имена на местни бойци, паднали по време на Балканската война и двете световни войни.
  • Богата колекция от гръцки вази можете да разгледате в археологическия музей, недалеч от Созопол. Гордостта на жителите на Созопол е църквата Света Богородица.
  • Местността „Харманите”, атрактивна част на Созопол, е получила своето название от мелниците, наричани „хармани”, които в миналото са се намирали на това място. Днес вече няма мелници, но тяхното изображение все още е символ на Созопол.

В резултат на разкопките в Созопол през 2012 г. бяха открити останки от две средновековни погребения. Археолозите смятат, че гърдите на скелетите са били пронизани от железни клинове. Те обясняват също, че такива мерки за предпазливост са се предприемали в миналото поради страх от вампири и опасението, че могат да излязат от гроба си.