Бургас

Бургас е най-големият град в Югоизточна България. Tой е вторият по площ и четвърти по население град в страната. Разположен е на брега на Бургаския залив. Днес Бургас е областен град и важен културен, индустриален, туристически и транспортен център. През 2012г. градът за втори път получава престижната награда „Най-добър град за живеене” в конкурс, организиран от Дарик радио и „24 часа”.

Градът е най-оживен през летния сезон, когато е посещаван както от български, така и от чуждестранни туристи. Първото име на града идва от Античността, когато римляните са го нарекли Деултум. През Средновековието Бургас носи друго име – Пиргос. През 17 в. получава сегашното си име.

В Бургас се намират международното българско летище, най-голямото българско пристанище и единственото нефтено пристанище в страната. В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от българския военноморски флот и бреговата охрана.

Бургас е един красив и модерен град със старинна и съвременна архитектура. Намира се на около 392 км от София, 132 км от Варна, на около 184 км от Стара Загора.

Бургас -Комплекс Лили БийчИнтересни забележителности в града са Регионалния исторически музей, Етнографският музей, Художествената галерия и Морската градина. В околностите на града се намират: Бургаско езеро Вая, Атанасовско езеро, Мандренско езеро. Бургас предоставя отлични възможности за практикуване на водни спортове, парапланеризъм и скално катерене (Морската градина). Други забележителностите са и Бургаската катедрала „Св. Св. Кирил и Методий”, носеща името на славянските апостоли, Бургаският мост, намиращ се в Морската градина. През летния сезон можете да посетите:

Фестивал на пясъчните фигури, намиращ се непосредствено до Конната база на Бургас

Spirit of Bourgas – международен музикален фестивал
Международен фолклорен фестивал
Изложба на цветя „Флора Бургас”
Международен конкурс по стандартни танци

Климатът в Бургас и региона се характеризира като влажен субтропичен. Лятото и есента са типично средиземноморски. Средната температура на морската вода през лятото е 24,8 °С, като максимални дневни температури над 20 °C се срещат и до ноември.